Cum se manifesta icterul la nou-nascuti?
Icterul este o conditie des intalnita la nou-nascuti si se manifesta prin coloritul galben la nivelul pielii si a partii albe a globului ocular. Icterul reprezinta consecinta directa a acumularii unei cantitati prea mari de bilirubina in sange. Bilirubina este un pigment biliar, derivate al hemoglobinei.
In mod normal, bilirubina trece prin ficat si este eliminate odata cu bila prin intestine. Icterul apare atunci cand bilirubina se produce mai repede decat poate ficatul copilului sa proceseze. Icterul apare de obicei dupa aproximativ o zi de la nastere. In cazul nou-nascutilor sanatosi, hraniti cu lapte matern, apare o tegumentare galbena la aproximativ 3-4 zile dupa nastere. Icterul dispare de obicei dupa 2-3 saptamani.
Foarte important: atat timp cat micutul primeste suficient lapte si este hranit frecvent, de 8-10 ori pe zi, icterul nu este o problema.
De ce apare icterul la bebelusi?
Bilirubina exista in sangele fiecarui om, insa la nou-nascuti nivelul bilirubinei este deseori crescut, pentru ca bebelusii au la nastere un numar suplimentar de globule rosii.
Ulterior, bilirubina este prelucrata si eliminata prin ficat. Pentru ca ficatul unui nou-nascut este inca in dezvoltare, el nu reuseste sa elimine bilirubina din sange, asa ca apare icterul.
Simptome ale icterului
Cel mai comun semn al aparitiei icterului este colorarea in galben a pielii si sclerelor si mucoasei bucale.
De obicei, culoarea galbena apare in general mai intai pe fata, apoi pe piept, dar se poate manifesta diferit de la un nou-nascut la altul sau in functie de tipul de icter.
Icterul fiziologic apare la toti copiii, desi este de o intensitate redusa si va trece neobservat, cu debut dupa prima zi de viata. El va creste in intensitate dupa prima zi de la nastere pana in a patra zi de nastere.
Tipuri de icter
Icterul fiziologic (normal): se manifesta la toti copiii; este o forma usoara de icter ce este cauzata de imaturitatea ficatului bebelusului. Apare la 1-4 zile dupa nastere si dispare dupa doua saptamani.
Icterul de prematuritate: se manifesta, asa cum ii spune numele, la copiii nascuti prematur, acestia fiind si mai putin pregatiti sa elimine bilirubina.
Icterul de alaptare: apare atunci cand un copil nu primeste lapte matern suficient, din cauza dificultatilor de alaptare. Acest tip de icter nu este cauzat de o problema in sine cu laptele matern ci de faptul ca bebelusul nu primeste suficient lapte.
Icterul laptelui matern: in foarte putine cazuri (1-2%), icterul poate fi cauzat de anumite substante din laptele matern ce impiedica eliminarea bilirubinei. Acest tip de icter se amelioreaza dupa aproximativ 12 saptamani.
Icter cauzat de incompatibilitatea grupei de sange (Rh): daca bebelusul are alta grupa de sange ca mama, aceasta poate produce anticorpi care distrug celulele rosii din sangele sugarului, acest lucru creand o acumulare rapida de bilirubina in sangele bebelusului.
Cum se trateaza icterul la nou-nascuti?
In majoritatea cazurilor de icter nu este necesar tratamentul medical, insa este necesara monitorizarea bebelusului pentru a observa aparitia eventualelor schimbari ale pielii sau schimbari in comportament. In cazul in care bebelusul are un nivel periculos de bilirubina in sange, este necesara administrarea tratamentului, dar numai dupa consultul medicului specialist.
Cand trebuie sa apelezi la medic?
- Cand icterul se extinde
- Bebelusul face febra peste 37,8
- Bebelusul da semne de suferinta
- Bebelusul are convulsii sau spasme
- Este somnolent, are reflexele atenuate
Tratamentul icterului
Cea mai intalnita forma de tratament este fototerapia. Aceasta terapie foloseste lumina fluorescenta, care are rolul de a intensifica transformarea bilirubinei intr-o forma pe care corpul o poate elimina mai rapid.
In timpul tratamentului, cantitatea de bilirubina din sangele nou-nascutului trebuie monitorizata zilnic.
Articole recente
- Cum să alăptezi și să lucrezi de acasă: Ghid complet pentru mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate
- Colicii la bebeluși: Cum să-ți ajuți copilul
- Sterilizator UV vs. Sterilizator cu Aburi: Care este cea mai bună alegere pentru Igiena Bebelușului Tău?
- Biberonul Anti-Colici: Secretul unei Alimentații Fără Dureri sau Cum Funcționează și De Ce Este Esențial
- Biberonul care poate deveni cană de băut apă – O investiție pe termen lung
Comentarii recente
- Ana Marina la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Mihaela Andreea la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Ramona la Alaptarea in timpul menstruatiei
- Andrei la Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
- Ioana la Incalzitor 3 in 1 pentru biberoane Spectra
Arhive
Categorii
To find out more, including how to control cookies, see here: Politică cookie-uri